Lidmaatschap/Leden

Hoe word ik lid van het Nederlandse Fjordenpaardenstamboek?

Aanmelden als lid kan via het online inschrijfformulier
Ook kan je schriftelijk aanmelden naar: Nederlandse Fjordenpaardenstamboek, Postbus 21, 7350 AA Hoenderloo. In het schrijven dien je de volgende gegevens te vermelden: voorletter(s), naam, adres, postcode, woonplaats en e-mailadres.
Om deel te nemen aan premiekeuringen, wedstrijden, verrichtingsproeven e.d. moet je lid zijn van de vereniging Het nederlandse Fjordenpaarden Stamboek. Zo ook, als je een dekking wil laten registreren, of een veulen aan wil melden.
Lid worden kan natuurlijk ook als je geen Fjordenpaard hebt.
Leden ontvangen vier keer per jaar het kwartaalblad en hebben op de website toegang tot een besloten gedeelte waar meer (verenigings)informatie te vinden is.

Lidmaatschap loopt per kalenderjaar van 1 januari tot en met 31 december.

De contributie bedraagt in 2023
Nota per mail € 75,00
Nota per post € 75,00 (excl. verzend- en verwerkingskosten)
Eenmalig entreegeld € 12,-

Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?

Opzeggen van het lidmaatschap dient schriftelijk (eventueel aangetekend) of per mail te gebeuren. De afmelding dient voor 1 december van het kalenderjaar op het postbusadres of mailbox  binnen te zijn. Als de afmelding is ontvangen ontvang je een bevestiging van opzegging.

Kan ik ‘Het Fjordenpaard’ – de kwartaal uitgave van het stamboek - ook ontvangen als ik geen lid ben?

Ja, dat is mogelijk ‘Het Fjordenpaard’ , daar staat echter wel een vergoeding van €12,50 per exemplaar excl. verzendkosten tegenover.

Paard gerelateerde vragen

Ik heb een fjordenpaard gekocht, hoe kan ik het paard op mijn naam laten zetten?

Je kunt alvast de gegevens doorgeven via het formulier aanmelden paard.
Vervolgens stuur je het originele paspoort van het paard (liefst aangetekend) op naar Postbus 21 7350 AA Hoenderloo. Daarbij moet duidelijk in het begeleidend schrijven vermeld worden: voorletter(s), naam, adres, postcode, woonplaats, mailadres en het telefoonnummer waarop je overdag bereikbaar bent.
Tevens een kopie van de koopovereenkomst of rekening meesturen.
(Voorbeeld van een koopovereenkomst kunt worden opgevraagd bij het secretariaat)
Het overschrijven kost voor leden € 15,00 per paard.
Het overschrijven kost voor niet leden betalen € 120,- per paard.
Aangetekend retour zenden van het paspoort € 11,55 in Nederland
Aangetekend retour zenden van het paspoort naar het buitenland € 15,05 .
Let op! Je bent dan nog niet automatisch lid van de vereniging Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek. Wil je lid worden dan moet je dat vermelden in het eerder genoemde schrijven of via het inschrijfformulier.

Waarom is dat op naam laten zetten van het paard zo belangrijk?

De verkoper van een paard, dat op zijn naam blijft staan, wordt in de nabije toekomst hiervoor verantwoordelijk gehouden. Ook voor de verkoper is het dus van groot belang dat het paard op naam komt te staan van de nieuwe eigenaar.
Uw paard moet ook geregisteerd worden in de I&R database van RVO. Per april 2021 heeft u ook een UBN nodig als het paard bij u verblijft. Als vereniging zijn wij ook geinteresseerd waar de paarden verblijven en wie de eigenaar is.

Hoe doe ik dat met de plicht om een paspoort bij het paard te hebben als het paspoort op het stamboekkantoor ligt en ik wil mijn paard vervoeren?

Je kunt een vrijwaringsbewijs c.q. tijdelijk document ontvangen. Dit kan worden aangevraagd bij het secretariaat.

Waar kan ik een goed Fjordenpaard kopen?

Paardenhandel behoort niet tot het takenpakket van de vereniging. Veel leden van de vereniging kunnen je wel informeren over paardenhandelaren, hengsten- en merriehouders, met wie je contact op kunt nemen.

Is er een lijst met fokkers van Fjordenpaarden?

De vereniging mag om AVG-redenen geen namen van fokkers aan derden verstrekken. Door lid te worden van de vereniging kom je wel in contact met andere leden die jou zeker op weg kunnen helpen en met anderen in contact kunnen brengen.

Kan ik op de website achtergrondinformatie vinden over een bepaald Fjordenpaard?

Ja, op deze site onder ‘’Zoek fjord’’ kan je alle Fjordenpaarden vinden die sinds 1955 in het Stamboek zijn ingeschreven. Ze zijn te vinden door het chip- of levensnummer in te vullen.
Ook staan hier alle certificaten die het paard heeft behaald.
Als je daarna het levensnummer van de vader, moeder of grootouders invult dan zie je de afstamming, voor zover ze in de database staan vermeld.

Waar kan ik een Fjordenpaard laten keuren voor aankoop?

Een paard veterinair laten keuren kan je laten doen bij een dierenarts, of aanmelden voor een keuring bij een paardenverzekering.
Informatie over paardenverzekeringen is vast en zeker op internet te vinden.

Hoe kan ik mijn merrie – ruin – hengst voor een keuring opgeven?

Kijk bij de Agenda waar de keuring van jouw keuze is en vul het inschrijfformulier in.