In Fjordsport u allen wel bekend beginnen we met de jonge ruiter of de onervaren paarden in de klasse A, dressuur of springen. Nu is er al een tijdje de vraag naar een uitbreiding hiervan voor de nog jongere ruiters binnen onze vereniging. Dus bij deze de nieuwe invoer van de klasse AA-diploma of Leading Rein. Dit is als voorloper op het A-diploma. Het betekent dus een extra diploma dat toegevoegd wordt aan de bestaande proeven.

Hiervoor zijn twee proeven opgezet in de klasse AA en deze kunt u vinden op de website bij fjordsportproeven. Kosten van deze proeven € 6,- per diploma. Deze proeven vinden daar plaats waar de accommodatie geschikt is voor deze jonge ruiters.

De klasse Leading Rein is voor de aller jongsten welke nog begeleiding nodig hebben. Hierbij wordt het paard door een  begeleider vastgehouden en zo wordt de proef gelopen/gereden. Dit wordt in groepsverband gedaan. Kosten voor deelname aan Leading Rein met certificaat € 6,-. Ruiters mogen hieraan onbeperkt deelnemen, dus mogen vaker starten. De combinatie paard, ruiter en begeleider dienen zich netjes voor te stellen, ruiter in rijkleding en begeleider in de daarbij passende kleding, ook kostuums zoals klederdracht mogen worden gebruikt.

Opgave zie organisatie van het evenement.

Doelstelling:
Het vertrouwd maken van zeer jonge kinderen met het onder geleide rijden op paarden in groepsverband.

Het tonen en beoordelen van de geschiktheid van het fjordenpaard voor dit doel.Deze rubriek staat open voor geregistreerde fjordenpaarden merries en ruinen van 4 jaar en ouder.
 1. Eigenaren moeten lid zijn van het Ned. Fjordenpaarden Stamboek
 2. De fjordenpaarden worden getoond met een hoofdstel met gebroken trens en een zadel.
 3. De leiteugel mag alleen aan de neusriem bevestigd zijn.
 4. De rijkleding behoort correct te zijn, geen sporen, geen zweep. Veiligheidscap is verplicht en een bodyprotector wordt aangeraden.
 5. De ruiters mogen niet ouder zijn dan 12 jaar en niet jonger dan 4 jaar en nemen niet deel aan andere rubrieken onder het zadel.
 6. Zonder toestemming van de jury mogen ruiter noch begeleider gewisseld worden tijdens de rubriek.
 7. De juryleden moeten een combinatie paard/ruiter kunnen beoordelen en de doelstellingen van de Leading Rein rubriek  onderschrijven.
 8. De fjordenpaarden worden beoordeeld op: geschiktheid om bereden te worden door een zeer jonge onervaren ruiter, wat blijkt uit makheid, gehoorzaamheid, betrokkenheid, bouw en beweging. Alleen stand, stap en draf worden beoordeeld. De jury kan onverwachte dingen vragen, bv voetje optillen, op-/afstijgen enz.
 9. De ruiter dient correct op het fjordenpaard te zitten en het lichtrijden enigszins onder de knie te hebben en zich niet (krampachtig) aan het zadel vasthouden.
 10. De teugels dienen correct vastgehouden te worden. Het paard mag niet gehinderd worden noch in de mond, noch in de bewegingen.
 11. De begeleider dient het paard op eigen benen te laten lopen, door de leiteugel losjes te laten hangen. Minimale stemhulpen zijn toegestaan.
 12. De combinatie dient een eenheid te vormen, bv in kleding. Het dragen van een hoofddeksel, hoed of pet, kan bevorderen een creatief en elegant geheel te krijgen. Overdreven versieringen in de vorm van brede lange linten, grote bloemen kransen en/of bouqetten, worden niet op prijs gesteld.
 13. Het geheel moet plezier en wederzijds vertrouwen uitstralen.