Betreft DNA test paard

Om aan de keuring te kunnen deelnemen of uw paard voor stamboekopname aan te beiden, dient U een DNA-certificaat te hebben.
Alle in Nederland geboren Fjordenpaarden dienen een DNA test te ondergaan waarvan alle veulens/paarden die na 1 jan. 1994 geboren zijn, als men dit paard wanneer het 3-jaar of ouder is in het “stamboek” wil laten opnemen voor stamboekopname.

Voor de in het buitenland geboren paarden geld vanaf 2020 dat alle paarden tot en met de 3e generaties een DNA test moeten hebben ondergaan als men dit paard wanneer het 3-jaar of ouder is in het “stamboek” wil laten opnemen voor stamboekopname.

Dit afstammingsonderzoek wordt uitgevoerd door middel van een DNA-test. Bij het DNA-onderzoek wordt de samenstelling van de DNA-markers van het paard getoetst aan;
• Het DNA-patroon van de vader.
• Het DNA-patroon van de moeder.
• Het DNA-patroon van de moeder wordt getoetst aan het patroon van haar ouders.
• Alle generaties vanaf 1994 moeten zijn getest (in Nederland geboren paarden).
• Tot en met 3 generaties van buitenlandse paarden

Het bepalen van het DNA patroon wordt in het laboratorium gedaan door middel van een plukje haar, met de daar aanzittende haarwortels dat van uw veulen en merrie is afgenomen.
Het belangrijkste is het vaststellen van het DNA patroon van de moeder, niet alleen voor de evt. volgende nakomelingen, maar ook omdat ze dood zou kunnen gaan haar kinderen niet meer opgenomen kunnen worden in het “grote” stamboek.

Mochten bovenstaande zaken niet in orde zijn dan verzoeken wij U contact op te nemen met secretariaat van het stamboek om een en ander te kunnen regelen.
Als bovenstaande zaken wel in orde zijn dan kunt u de DNA-test voor uw paard aanvragen door overmaking van € 57,50 incl. BTW op het banknummer van het stamboek, onder vermelding van DNA-test met het levensnummer van het betreffende paard.
U dient er rekening mee te houden dat het enige maanden kan duren voor de uitslag bekend is!
Van deze uitslag krijgt u bericht middels een stickervel welke u in het paardenpaspoort moet plakken.