Skip to main content

Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek lijkt de stijgende lijn door te trekken, af te gaan op het in groten getale naar Lunteren getrokken fokkers, belangstellenden en hengstenhouders. In een prachtige setting konden de inspecteur en juryleden maar liefst 5 nieuwe hengsten goedkeuring voor de fokkerij in Nederland geven. In de ochtend werden de hengsten allereerst veterinair gekeurd. Hierna volgde de keuring op de harde ondergrond en vervolgens de exterieurkeuring in de ruime binnenmanege.

Steinkjer (Galant 311 x Hermansen) Foto: Eveline Klein

De kwaliteit van de 10 aangeboden hengsten liep nogal uiteen, maar al snel bleek dat er een aantal goede hengsten op exterieur goedgekeurd konden worden. Van de nieuw te keuren hengsten begon de keuring goed met de 3-jarige Steinkjer, van fokker/eigenaar Dirk Dudink. Deze, voor zijn jonge leeftijd, harmonieus gebouwde en ruim bewegende hengst met een erg aansprekend hoofd, werd met de hoogste cijfers beoordeeld. De 4-jarige Rivaal, van fokker/eigenaar Johan Veldhuis, werd goedgekeurd met het hoogste cijfer voor rastype en met zijn ruime, gemakkelijke bewegingen.

Rivaal (Timor x Lyckängs Tempo) Foto: Eveline Klein

De sterk gebouwde 5-jarige gulblakke Jakobgardens Junar, van eigenaresse Chantal Tel, viel extra op door zijn kenmerkende kleur, maar zeker ook door zijn ruim ontwikkelde bouw en werd dan ook goedgekeurd. De 5-jarige rødblakke Vazal, van eigenaresse Eline van Elten, staat bovengemiddeld goed in het rastype, straalt een vriendelijk karakter uit en werkt gemakkelijk vanuit de achterhand en kon hiermee op een goedkeuring rekenen. De 7-jarige rødblakke Neral, eveneens van eigenaresse Chantal Tel, maakt de rij van goedgekeurde hengsten compleet met een goede combinatie van rastype en lichaamsbouw.

(foto’s van de overige fjordenhengsten worden later toegevoegd)

Na het afleggen van de gehoorzaamheidproef voor jonge hengsten konden Steinkjer, Rivaal, Jakobsgarden Junar en Neral ingeschreven worden in het Stamboek. Vazal legde, onder amazone Lisa Braam, vandaag met goed gevolg de ABOP-proef af en kon hiermee ook ingeschreven worden.

De hengsten die niet konden worden ingeschreven hadden over het algemeen bemerkingen op het fundament en de lichaamsbouw. Eén hengst kon niet opgenomen worden in het Stamboek als gevolg van een veterinaire afwijzing. Extra spijtig in dit geval, aangezien er exterieurmatig een ruim voldoende score behaald werd.

De in het buitenland goedgekeurde hengsten die voorgesteld werden op de keuring waren op één jonge, 3-jarige hengst na, al volwassen en erg ontwikkelde hengsten, die zowel op exterieur en bewegingen het publiek in vervoering brachten. De onderlinge verschillen waren erg klein en het extra ruim en tactmatig bewegen van King d’Ober, van eigenaar Hestegaarden, gaf de doorslag om deze hengst als eerste te plaatsen. Maar gezegd moet worden dat dit niets ten nadele van de overige 4 hengsten betekent, want deze lieten stuk voor stuk een erg goede indruk op zowel jury als toeschouwers achter.

King d’Ober (V. Ilmart)

Nadat de gehoorzaamheidproeven van de jonge hengsten en de ABOP-proef plaats hadden gevonden werd ‘Fokker van het jaar 2023’ Simon Siedsma en Anne Zweers, eigenaar van Ura die ‘Merrie van het jaar 2023’ werd, nog even extra in het zonnetje gezet. Als extra verrassing mocht Vera van Eeuwijk nog een prachtig aandenken aan haar Erelidmaatschap in ontvangst nemen van Ingrid de Weerd, die wederom een uniek kunstwerk van een afbeelding van een Fjordenmerrie met veulen had beschikbaar gesteld. De uitslag van de nieuw gekeurde hengsten werd vervolgens met het publiek gedeeld en dat was het teken om over te gaan tot het showgedeelte van de middag.

Het gaat te ver om alle 16 (!) verschillende showonderdelen apart te benoemen, maar dat alles en iedereen tot het allerlaatst bleef en zichtbaar genoot van alle hengsten die onder het zadel, aangespannen, aan de lange lijnen of aan de hand werden voorgesteld te bewonderen, zegt genoeg over deze middag. Naast alle hengsten die op de keuring aangeboden werden, waren er de nodige hengsten speciaal voor dit onderdeel naar de keuring gekomen.

Een extra hoogtepuntje was het moment waarop de bijna 26-jarige hengst Timor, van Fokkerij van den Berg, samen met zijn, op deze dag goedgekeurde, 22 jaar jongere zoon Rivaal samen in de baan verscheen en hun extra bewegingen lieten zien aan het publiek.

Al met al kan het bestuur en de organisatie terugkijken op een zeer geslaagde dag, waarbij het publiek uiteindelijk wel de grootste winnaar van de dag was.

 

Nieuw in Nederland ter keuring aangeboden hengsten 3 jaar en ouder

Cat. nr.

Naam

Vader

Moeder

Punten

Totaal

Uitslag

1

Steinkjer

Galant 311

Mirte

8-8-8-8-8

40

Goedgekeurd

2

Yordi

Vamp

Reasy

8-8-7-8-8

39

Veterinair niet aanvaard

4

Rivaal

Timor

Mika

9-7-7-8-6

37

Goedgekeurd

8

Vazal

Rudsmo Rune

Phidonja van den Bosdries

8-6-7-7-8

36

Goedgekeurd

6

Jakobgardens Junar

Lille Ulrik

Jakobgardens Juni

7-8-7-7-7

36

Goedgekeurd

10

Neral

Gio

Sherala

8-8-6-6-7

35

Goedgekeurd

3

Joris JM

Jelte

Villa Flora ZV

7-7-6-7-7

34

Afgewezen **

5

Phantom

Zoran

Celine

7-6-6-7-7

33

Afgewezen

7

Donar

Darion

Beverly Sun

8-6-6-6-6

32

Afgewezen **

9

Mambo ZV

Manus

Indorada

7-7-6-6-6

32

Afgewezen

** heeft wel een geldige Duitse deklicentie

Buitenland goedgekeurde hengsten voorgesteld op Nederlandse hengstenkeuring

Naam

Vader

Moeder

 

 

Plaatsing

13

King d’Ober

Ilmar

Beatrice d’Ober

 

 

1

15

Loebas

Anton

Wiesje

 

 

2

11

Lasko d’Ober

Härlii

Venus d’Ober

 

 

3

14

Ruben van de Landweg

Lyckängs Tempo

Falke

 

 

4

12

Filso O Herman

Agerupsgards Disko

Gliblings Auge

 

 

5

Download de uitslagen

Download de catalogus