Skip to main content

Zaterdag 17 juni 2023 organiseerde FSAD West, samen met Staatsbosbeheer, een excursie naar de Slikken van Flakkee.

De Slikken van Flakkee zijn een lust voor natuurliefhebbers. Maar de fjorden liefhebbers weten dat daar een “Wilde” kudde Fjordenpaarden loopt.

Gedurende het gehele jaar grazen er in het zuidelijk deel van het gebied heckrunderen en fjordenpaarden. De kudde bestaat uit ongeveer 50 merries van verschillende leeftijden en ongeveer 30 veulens. Fjordenpaarden zijn vriendelijke, rustige dieren, die weinig verzorging nodig hebben en zich uitstekend kunnen redden in dit gebied.

We konden genieten van de kudde en de goedgekeurde dekhengst Tempo die met zijn 18 jaar nog alles onder controle had.

De heckrundstieren zijn, net zoals het oorspronkelijke oerrund, groot en zwart, met een lichte streep over de rug en een witte ring in de neus. De horens maken hen tot imposante verschijningen. Er grazen ongeveer 150 heckrunderen op de zuidelijke Slikken van Flakkee. Het was bronstijd, dus de stieren gromde en imponeerde door flink zand omhoog te werken.

Er was nog veel meer te zien zoals: reeën, zeehonden, roofvogels, rietorchis,…..

Bekijk hier de compilatie: