Het fjordenpaard valt natuurlijk al op door zijn kleur en de mooie manenboog.

Dat is natuurlijk ook iets wat het paard bijzonder en interessant maakt, door de isabelkleur en de vaak grote maantop met de tweekleurige manen kijkt het fjordenpaard al vrolijk om zich heen, met de grote ogen en kleine oortjes, dat wat het paard maakt tot een paard met een vriendelijke blik.

Het fjordenpaard is dan ook een zeer veelzijdig paard, dat betekend dat je het paard voor veel verschillenden doeleinden kunt gebruiken. Natuurlijk begint het als een vrolijk gezelschapsdier om te knuffelen en te poetsen, daarnaast kun je er op dressuur rijden, vele fjordenpaarden lopen dressuurwedstrijden op de verschillede niveau’s, je ziet ze in de Klasse B t/m Z.

Daarnaast is het een paard wat graag een sprongetje maakt, ook tijdens de lange buitenritten waar dit paard geschikt voor is. Natuurlijk kan je ook lange afstandwedstrijd rijden met je fjordenpaard, want draven kunnen ze erg lang volhouden, ook omdat het een paard is wat niet gauw opgeeft en een groot uithoudingsvermogen heeft en erg werkwillig is.

Natuurlijk kun je het fjordenpaard ook voor een kar spannen en ook nu weer dressuur rijden of marathon wedstrijden rijden.

Vroeger werden ze vaak gebruikt in de landbouw, voor het slepen van de weide en ploegen van het land. Ook zie je vaak fjordenpaarden op manege’s en bij ponykampen en huifkarcentra’s, omdat het geschikte paarden zijn voor zowel volwassenen als kinderen en omdat ze beschikken over een rustig en prettig karakter.

Ook vele gehandicapten rijden wekelijkse op fjordenpaarden of worden vervoerd met speciale huifbedden. De aanpassingen die worden gedaan om met de paarden voor gehandicapten te kunnen werken zijn, bijv. opblaasbare zadels, verschillende wagens waar met een rolstoel op gereden kan worden en om deze mensen op het paard te krijgen worden vaak liften gebruikt.

Het paard laat dit allemaal toe en werk rustig met de minder valide personen. Maar een volwassen kan ook rustig met een fjordenpaard rijden en ook veel plezier beleven met dit raspaard.

Het is dus een echt gezinspaard, maar zeker geen sloom paard. Als je een paard koopt moet je van te voren voldoende ervaring hebben met het rijden en verzorgen. Je moet streng maar vriendelijk optreden tegen het fjordenpaard, net zoals jij goed naar je ouders moet luisteren en doen moet wat er gevraagd wordt, moet een fjordenpaard dit ook. Het paard weegt namelijk rond de 500 kg en als je niet duidelijk bent en ze begrijpen je niet dan gaan ze zelf andere dingen doen.

Zeker als jonge kinderen met paarden gaan werken vraagt dit wel dat je begeleiding krijgt van iemand die deskundig is.

Naast de normale dingen kan je natuurlijk ook nog ander dingen doen met je fjordenpaard, zoals: sport en spel, een survivalrit, paardenvoetbal, een clownsnummer met een wipwap op het paard en er onder door kruipen of met een trapje opstijgen, Hongaarse post, touwtjespringen, zwemmen, longeren en er zijn zelfs enkele fjordenpaarden die door het vuur willen springen. Maar dit laatste mag je natuurlijk niet zelf proberen, dit moet je laten doen door deskundige artiesten.

Fjordenpaarden zijn net als mensen niet graag alleen, ze willen dan ook altijd graag een stal en/ of weidemaatje hebben. Dit maatje kan natuurlijk een ander fjordenpaard zijn of een paard/pony van een ander ras, maar ook een geit of een schaap geeft al gezelschap aan het fjordenpaard.

Fjordenpaarden zijn echte buitendieren en staan daarom graag buiten, eigenlijk wel het gehele jaar, maar als je natuurlijk hard gewerkt hebt met je paard en deze bezweet is, moet het paard wel eerst uit de wind en regen staan totdat deze weer helemaal droog is, door bijv. een paardendeken of een schuilplaats/ stal te gebruiken.

Fjordenpaarden houden echt van eten, dat is dan ook een van hun grootste hobby’s. Maar ze kunnen niet zomaar alles eten, ze mogen in de zomer best veel gras, maar ze moeten zich niet helemaal rond kunnen eten. Je kunt het beste elke dag een stukje erbij gras geven, door de (stroom) draad in de wei te verzetten, ’s winters mogen ze veel ruwvoer (hooi), daarnaast niet te veel biks want daar zit te veel suiker in en dat is niet gezond. Ook paardensnoepjes zijn niet gezond voor de fjordenpaarden, ze hebben liever een appel of een gedroogde boterham.

Een fjordenpaard is een erg werkwillig paard en als je op te jonge leeftijd te hard met ze gaat werken gaat dit ten koste van het paard. Je kunt dus beter pas beginnen met je paard als deze ruim 3 a 4 jaar is, dan heb je ook langer plezier van je paard. Fjordenpaarden worden over het algemeen erg oud, vele fjordenpaarden worden makkelijk ouder dan 20 jaar.